Skokan hnědý

Image054

(Rana temporaria)

Náš nejhojnější druh skokana, který je ve svém zbarvení až překvapivě variabilní. Jeho základní zbarvení je ve většinou v různých odstínech hnědé, ale bývá i nažloutlé, nazelenalé a podobně. Na tomto základním zbarvení bývají tmavé skvrny, které mohou i chybět, nebo jsou naopak velmi četné (forma nigromaculata). Nohy a boky mívají hnědavé proužky. Světlé břicho má nejrůznější odstíny a většinou je jemně skvrnité. Samci se od samic v době rozmnožování liší tím, že mají na prstech přední nohy zduřelý pářící mozol tento znak je i u ostatních druhů skoanů. Zpravidla dorůstá velikosti necelých 10 cm, ale může být i větší.

Obývá celou škálu biotopů od nížin, přes střední polohy (kde je nejběžnější) až vysoko do hor, kde vystupuje do výšky přibližně 1400 m n.m.. Jeho snůšky jsou známé kulovité shluky vajíček, které bývají nakladeny na jednom místě, takže mohou vytvářet i dosti velké shluky. Za potravu mu složí různý drobný hmyz a další bezobratlí živočichové.

Obývá prakticky celé území republiky, ale v některých oblastech téměř chybí (např. jižní Morava nebo určité oblasti jižních Čech).

V České republice není zařazen mezi ohrožené druhy a v Červeném seznamu ČR spadá do kategorie téměř ohrožený.

Skokan hnědý
Skokan hnědý 
Skokan hnědý
Skokan hnědý 
Skokan hnědý
Skokan hnědý 
Samec
Samec 
Samice
Samice 
Březín
Březín